Rujukan Ujian Psikometrik Untuk Kemasukan ke Perkhidmatan Awam

Untuk pengetahuan semua, kaedah penilaian untuk kemasukan ke perkhidmatan awam telah banyak berubah. Dahulu, jika permohonan untuk ke perkhidmatan awam adalah melalui temuduga dan peperiksaan sahaja (bagi jawatan-jawatan tertentu).

Kini, SPA iaitu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam telah mewujudkan satu lagi kaedah penilaian iaitu Peperiksaan Psikometrik.

Apakah Peperiksaan Psikometrik?

Peperiksaan Psikometrik adalah salah satu kaedah penilaian yang digunakan oleh SPA bagi tujuan menilai aspek sikap, pengetahuan, kompetensi, kemahiran serta personaliti calon-calon untuk menentukan kesesuaian individu bagi tujuan lantikan sesuatu jawatan.

Kriteria Penilaian Dalam Ujian Psikometrik

Konsep Ujian Psikometrik direkabentuk oleh SPA bagi mengukur trait-trait individu berasaskan keserasian individu terhadap pekerjaan (job-fit), organisasi (organisation-fit) serta sifat kerja berpasukan (team-fit).

Data-data penilaian diperolehi melalui kaedah laporan kendiri (self report) iaitu calon-calon perlu menjawab secara jujur dan paling tepat berkenaan dirinya melalui soalan-soalan atau kenyataan yang disediakan oleh pihak SPA melalui paparan komputer.

Melalui jawapan atau respon daripada calon, sistem komputer akan memproses dan menganalisis data-data jawapan calon untuk dipadankan kesesuaian calon dengan kompetensi piawai bagi sesuatu jawatan.

Status LULUS dan GAGAL Ujian Psikometrik?

Kejayaan atau kegagalan seseorang calon bergantung kepada kejujuran calon tersebut melaporkan tentang dirinya dalam memberikan reaksi kepada sesuatu perkara yang ditanyakan di mana aspek kebolehpercayaan yang diberikan menjadi sebahagian daripada asas penilaian dalam ujian.

Oleh kerana bilangan calon yang memohon sesuatu jawatan adalah ramai, penentuan calon lulus juga mengambil kira bilangan calon yang dipanggil ke temuduga. Ia juga berdasarkan nisbah bilangan kekosongan jawatan dengan bilangan yang ditetapkan untuk dipanggil temuduga. Contohnya, jika kekosongan jawatan ialan 20, maka jumlah calon yang dipanggil untuk temuduga ialah 200 orang (1:10).

Antara jenis Ujian Psikometrik yang disediakan ialah ;

  1. MBTI (Myres-Briggs Type Indicator)
  2. Personaliti TAJMA
  3. Personaliti Sidek
  4. Personaliti Warna
  5. Ujian Stres
  6. Kerjaya SDS (Self-Directed Search)
  7. Gaya Bercinta
  8. Budi Bahasa
  9. Konsep Kendiri Tennessee (TSCS)
  10. Lokus Kawalan
  11. MPCL (Money Problem Check List)
  12. Persepsi Kendiri
  13. Pengaruh Otak Kiri-Kanan
  14. H-T-P (House Tree Person)

Bagi membantu calon-calon yang akan menghadapi Peperiksaan Psikometrik, Tim Infokerjaya telah menyediakan rujukan pantas iaitu UJIAN PSIKOMETRIK – KEMASUKAN KE PERKHIDMATAN AWAM.

Ujian Psikometrik

Untuk calon-calon Ujian Psikometrik, aku kongsikan tips untuk anda. Jangan ambil ringan tips simple ni!


TIPS PENTING

Tonjolkan nilai POSITIF anda, sembunyikan nilai NEGATIF.

Contoh:

Merokok: NEGATIF
Benci Rokok: POSITIF

Jika anda merokok, semestinya anda cenderung kata rokok positif kan?

Sembunyikan kesukaan anda pada rokok.

Contoh soalan;

Larangan merokok di kedai makan sangat bagus.
(setuju/tidak setuju)

Perokok harus dikenakan kompaun tak kurang RM50,000.
(setuju/tak setuju)

Jawapan nilaian positif pada 2 soalan ini adalah “SETUJU” walaupun anda tak setuju 🙂

Contoh lain bentuk soalan yang mungkin ditanya adalah seperti di bawah ini ;

Untuk tips penuh macam mana nak sukses dalam perangkap UJIAN PSIKOMETRIK, dapatkan rujukan 90+ mukasurat ini di http://azlanbahar.com/ujianpsikometrik

Boleh muat turun preview copy Ujian Psikometrik di sini -> PREVIEW COPY

Aku doakan semoga korang berjaya.

Belajar Buat Sabun Dari Minyak Masak

Kelas PJJ Sabun

Sabun buatan sendiri

Trend sekarang ni kebanyakkan orang lebih mengutamakan sabun buatan sendiri ataupun “natural home made soap”.

Kenapa sabun home made ini menjadi pilihan orang ramai?

  1. Kita tahu bahan-bahan apa yang kita gunakan, boleh guna bahan-bahan natural seperti tomato, kunyit, limau, sireh, kopi dan lain-lain.
  2. Lebih jimat dari harga pasaran.
  3. Boleh buat macam-macam bentuk sabun yang comel-comel.
  4. Dari minyak biasa boleh jadi sabun. Minyak terpakai pun boleh juga guna.
  5. Sesuai untuk kulit sensitif, sesuai untuk keluarga tak kira umur.
  6. Sabun semulajadi tanpa bahan kimia merbahaya.

Aku berkesempatan join Kelas PJJ Sabun dan dapat belajar cara-cara buat sabun basuh pinggan menggunakan minyak masak yang terpakai. Mujur ada simpan minyak terpakai. Biasa kalau dah banyak, memang akan buang jer la.

Cubaan pertama telah berjaya dibuat dengan jayanya hasil daripada langkah-langkah yang diterangkan melalui Facebook Group.

Bila dah buat, rupa-rupanya senang jer nak buat. Cuma kena sediakan bahan-bahan yang diperlukan untuk buat sabun. Gambar di bawah ialah hasil sabun basuh pinggan yang dah sedia untuk digunakan.

Dua bekas besar tu aku guna bekas Axion saiz besar untuk sukatan 400g minyak. Manakala yang bawah tu aku guna bekas Axion saiz sederhana untuk sukatan 200g minyak.

Jimat dah duit belanja nak beli sabun basuh pinggan. Untuk sabun yang guna Axion saiz besar tu, dapat bertahan selama 2 bulan lebih. Kira tahan lama jugak la berbanding penggunaan Axion biasa tu.

Kalau berminat nak join kelas PJJ Sabun ni, boleh jer.

Info kalau nak belajar buat sabun basuh pinggan sahaja, klik di bawah; http://azlanbahar.com/kelasonlinesabunbasuhpinggan

Info kalau nak belajar lebih banyak lagi jenis sabun, semak link di bawah ; http://azlanbahar.com/kelassabuncoldprocess

Mohon wasap di sini jika berminat nak join kelas ; http://www.wasap.my/+60198161239/KelasSabun

Untuk kelas sabun cold process, ada PROMOSI Diskaun yang sedang berlangsung. Aku tak tahu sampai bila promosi akan berakhir tapi serius memang jimat berbanding harga kelas yang asal.

Di bawah ni adalah testimoni peserta-peserta yang dah join kelas PJJ Sabun.

Semoga berjaya membuat sabun sendiri. Jom layan video PJJ Sabun;

PJJ HOME MADE SABUN

Tutorial Memohon Notifikasi Beroperasi daripada MITI

Post kali ini aku nak kongsi macam mana nak mohon surat Notifikasi Beroperasi daripada MITI. Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan di kebanyakkan negeri di Malaysia ni, semua peniaga, pengilang dan pemilik syarikat sama ada kecil atau besar kelam-kabut memohon Notifikasi Beroperasi tetapi malangnya sebahagian besar daripada mereka tak tahu pun cara-cara yang betul untuk memohon. Semuanya hanya daftar separuh jalan jer, lepas tu tak tahu kat mana nak cetak surat Notifikasi Beroperasi tu.

Jadi, hari ini aku akan cuba tunjukkan langkah-demi langkah bagaimana nak daftar dan cetak borang Notifikasi Beroperasi dengan betul.

Langkah Pertama, pergi ke halaman web https://notification.miti.gov.my/login.

CIMS 3.0

Langkah Kedua, klik Daftar dan isikan semua maklumat berkaitan tempat kerja atau syarikat, email dan kata laluan. Pastikan baca dulu Senarai SOP Terkini (dalam bulatan).

Langkah Ketiga, selesai pendaftaran, dalam halaman yang seterusnya, akan terpapar macam yang di bawah ni. Klik Borang Notifikasi.

Langkah Keempat, klik Notifikasi Beroperasi.

Langkah Kelima, klik Daftar Notifikasi Baru.

Langkah Keenam, isikan semua maklumat yang diperlukan terutamanya ruangan yang bertanda bintang merah *. Ruangan yang tidak berkenaan boleh diabaikan.

Langkah Ketujuh, bila dah selesai isi semua maklumat yang diperlukan, di bahagian bawah sekali, klik Muat Turun Template (dalam bulatan) dan isikan senarai nama pekerja, warganegara dan ic dalam template tu tanpa mengubah design template tersebut. Dah siap, tekan Choose File (dalam bulatan) untuk muat naik template tadi ke dalam website MITI.

Langkah Kelapan, bila dah berjaya muat naik senarai penuh pekerja, klik Simpan & Terus (dalam bulatan)

Langkah Kesembilan, untuk melihat status pendaftaran, klik semula Notifikasi Beroperasi, ia akan paparkan status syarikat yang memohon Notifikasi Beroperasi. Untuk muat turun surat Notifikasi Beroperasi, tekan Papar (dalam bulatan).

Langkah Kesepuluh, lepas tekan butang Papar tu, ia akan bawa ke halaman seperti di bawah. Di dalam halaman ini, ada butang Cetak Surat, klik untuk lihat surat Notifikasi. Jika berpuas hati, boleh download dan terus Print.

Langkah Kesebelas, sekiranya tiada sebarang masalah, anda boleh cetak dan bolehlah bawa surat ini sebagai dokumen sokongan jika terpaksa melakukan perjalanan rentas daerah atau rentas negeri yang ada sekatan jalan raya oleh pihak polis. Di bawah ini ialah contoh surat notifikasi beroperasi yang dikeluarkan oleh MITI secara auto generate.


Bagi membantu pemahaman anda, aku sertakan sekali video penerangan dari MITI, berkenaan dengan cara-cara untuk mendaftar notifikasi beroperasi. Klik link di bawah ;

CARA MEMOHON KEBENARAN BEROPERASI

Jika ada masalah atau tersangkut dalam cubaan untuk mendaftar untuk mendapatkan Notifikasi Beroperasi, boleh hubungi MITI Hotline di bawah.

Info -info lain sebagai rujukan :

SOALAN LAZIM MITI 22 OKTOBER 2020

SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI (LATEST)

FAQ PKP MITI BIL 4

KENYATAAN MEDIA MITI JANUARI 2021